Galerija slika
svjetski dan romskog jezika 2017
svjetski dan romskog jezika 2017
svjetski dan romskog jezika 2017
Prikaži na oglasnoj ploči
Off
Prikaži na dokumentima o zakladi
Off
Arhiva aktivnosti zaklade
Off
slika 1

NZPUSS

NACIONALNA ZAKLADA
ZA POTPORU UČENIČKOM I
STUDENTSKOM STANDARDU

 

Zagreb, 6. studeni 2017. godine

U Zagrebu, 3. studenog 2017. godine u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održano je središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.

Proslavi su prisustvovali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Jakša Barbić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Međunarodne romske unije Normund Rudevič, profesor romskog jezika na Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Ljatif Demir.

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik za romsku nacionalnu manjinu Veljko Kajtazi, podsjetivši je da je obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika započelo upravo u Hrvatskoj 2008. godine objavom prvog romsko-hrvatskog i hrvatskog-romskog rječnika kojem je on autor. Poručio je da se Romi trebaju jače uključiti u politički i društveni život i upoznati se s funkcioniranjem sustava.

U Zagrebu, 5. studenog 2017. godine, u Muzeju suvremenu umjetnosti, održan je koncert jazz orkestra HRT-a te projekcija dokumentarnog filma povodom deset godina rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ čija je predsjednica gospođa Suzana Krčmar, koja se tom prigodom i obratila prisutnima. 

Ovim putem bih se zahvalili organizatoru na pozivu, te ovom prigodom želimo čestitati Svjetski dan romskog jezika te desetu obiljetnicu rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.

Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo nazočiti ovim događajima!

 

Ured Zaklade