Prikaži na oglasnoj ploči
Off
Prikaži na dokumentima o zakladi
Off
Arhiva aktivnosti zaklade
On

NZPUSS

NACIONALNA ZAKLADA
ZA POTPORU UČENIČKOM I
STUDENTSKOM STANDARDU

 

Zagreb, 13. lipanj 2012. godine

 

Svečanost dodjele nagrade Luka Ritz

U prostorijama Vlade Republike Hrvatske jučer je održana svečanost dodjele godišnjih nagrada Luka Ritz.

Pozdravljajući prisutne ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović rekao je da je Luka Ritz bio osamnaestogodišnjak koji je živio život punim plićima, svirao u rock bendu, maštao o novinarstvu i napisao - Svi imaju pravo disati. "Na žalost, vršnjačko nasilje prekinulo je njegov put i u spomen na Luku Ritza, ali i na sve djevojke i mladiće žrtve vršnjačkog nasilja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta četvrti put dodjeljuje ovu godišnju nagradu", rekao je ministar Jovanović.

U ime Povjerenstva za dodjelu nagrade prisutne je pozdravila gospođa Suzana Ritz. "Iako nagrada nosi ime našeg sina", naglasila je, "to je nagrada za sve mlade ljude koji nažalost više nisu sa svojim roditeljima, obiteljima i prijateljima." Predstavila je dobitnice ovogodišnjih nagrada: Ivonu Farkaš, učenicu 8. razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica te Klaru Đurkin, učenicu 4. razreda Gimnazije Čakovec. "Ne brinite se što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se što vas neprekidno promatraju", rekla je zaključujući svoje obraćanje gospođa Ritz.

U video čestitci predsjednik Republike prof. dr. sc. Ivo Josipović istaknuo je da godišnja nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja na najbolji mogući način senzibilizira javnost za problematiku vršnjačkog nasilja i ističe pozitivne uzore te motivira mlade na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilničkog ponašanja.

Čestitajući dobitnicama nagrade predsjednik Vlade gospodin Zoran Milanović rekao je da djeca danas svakog dana gledaju eksplicitno nasilje u medijima i s tim odrastaju. "Iza nas je rat koji je jednu cijelu generaciju akomodirao i aklimatizirao na nasilje i sada tražimo načine kako to suzbiti. Zato su ovakve inicijative i ovakav pogled na svijet neizmjerno važni", ustvrdio je premijer dodajući da je ovo nagrada za poticanje onoga dobroga u ljudima i treba je njegovati i čuvati.

Primajući nagradu, učenica Ivona Farkaš posebno je zahvalila roditeljima Luke Ritza ističući da bi Luka, da nije bilo njih, bio još samo jedna tužna vijest u crnoj kronici. "Zbog njih je Luka danas simbol borbe protiv nasilja i podsjetnik da se takva tragedija više nikome ne smije dogoditi", rekla je Ivona. Učenica Klara Đurkin istaknula je da je Nagrada Luka Ritz za nju veliki poticaj da nastavi svoj humanitarni rad i pokretanje akcija koje su pozitivne za njezine vršnjake i okolinu.